úterý 26. srpna 2008

Maminko, zase vypli proud!

Na světě funguje celá řada zákonitostí. Jsou popsané zákony zachování energie, gravitační, Faradayovy, Ohmovy a další nejrůznější zákony, ale ty, se kterými přicházíme do styku nejčastěji, a které vždycky zaručeně platí, jsou Murphyho zákony.

Zrovna minulý týden mi vyprávěl jeden kolega, že vždycky, když k nim přijede na návštěvu tchýně, přestane jim jít karma, která jinak funguje zcela bez závady. A chudák tchýně, která je „velkou dámou z malého města“ (cituji onoho kolegu), přichází o komfort, na nějž je zvyklá a právem to může pociťovat jako zlomyslný kousek zaměřený proti své osobě.

U nás zas zaručeně platí, že se nám v bytě něco zásadního porouchá, když jeho majitelé odjedou na nějakou dobu pryč. Nemyslím tím nějaké katastrofy, které by byly zralé na volání hasičů či instalatérů, ale spíše situace, když se rozbije něco, co jde spravit jen v části bytu, kam nemáme přístup, nebo něco, co vůbec nevíme, proč nefunguje, jako třeba plynový kotel, který je skutečně na heslo.

Minulý pátek jsem kolem páté odpoledne viděla pana domácího, jak balí věci na víkend a nakládá je do auta. S ohledem na to, co jsem napsala výše, není asi žádným překvapením, že nám o dvě hodiny později rupla v bytě žárovka tak šikovně, že to vyhodilo kompletně pojistky v celém domě. A to tak, že nestačilo nahodit pojistky v chodbě, ale – jak se ukázalo teprve mnohem později po zásahu pana domácího – muselo se lézt do hlavního jističe, který je v dobře zajištěné skříňce zvenku na plotě.

V suterénním bytě s malými okýnky ještě z venku zastíněnými stromy, navíc v podvečer, to velká zábava nebyla. :-) Navíc když je v něm úplně všechno na elektřinu a člověk si ani blbej čaj neuvaří...

Pan domácí dorazil v sobotu ve dvě ráno (doufám, že ne jenom kvůli nám) a po nějaké době šramocení a dvou silných úderech – nevím, jestli to bylo v rámci spravování, zabíjení toho obřího pavouka, který byl ještě večer na stěně a ráno už ne, nebo snad kopání vzteky do něčeho :) – světlo zprovoznil.

Teď jen odměřujeme nějakou společensky přijatelnou odmlku, po jaké mu oznámit, že se budeme stěhovat pryč, aby to nevypadalo, že kvůli tomu, že se u nich pořád něco rozbíjí, když odjedou na víkend nebo na dovolenou. :-)

Žádné komentáře: