úterý 21. srpna 2007

Špenátové pseudolasagne

Nemáme troubu. Pro kuchaře hotová pohroma. Dá se s tím žít, podaří-li se vám několikrát týdně překonat nezvladatelnou touhu ukuchtit si něco pečeného či zapečeného. Naše trápení ukončila v neděli babička, která si vzpomněla, že pod její postelí se - ukryto pod vrstvou prachu - skrývá dávno zapomenuté tajemství.

Elektrickou víceúčelovou pánev ETA jsme zakoupily roku 1994 (jak udával přiložený zažloutlý paragon) v Semilech, kde jsme společně byly na prázdninách u babiččiny tety (a tedy mojí prapratety:-)). Teta tu pánev měla a zázračně v ní vyvařovala a tak si pod tímto dojmem i babička stejnou pánev zakoupila. Za těch třináct let ji použila asi dvakrát. Teď si na ni vzpomněla a napadlo jí, že by se mohla hodit nám. A to teda jo. Hned druhý den, co jsme si pánev přivezli domů, jsem ji musela vyzkoušet (vyzkoušela bych hned ten první den, ale asi víte, že obvykle, když člověk přijede z návštěvy prarodičů, nemá nějakou dobu na jídlo ani pomyšlení:-)). A dílo se zdařilo.

Na špenátové pseudolasagne pro 2-3 osoby potřebujeme:

  • 200g hotového listového těsta (tj. asi půl balíčku)
  • balíček mraženého špenátového protlaku
  • kelímek zakysané smetany
  • 200g tvrdého sýra (já použila eidam)
  • 100g kuřecí šunky
  • hrst vlašských ořechů
  • 2 stroužky česneku
  • sůl, pepř, muškátový květ
  • trochu tuku na vymazání pánve/zapékací misky

Postup:

Listové těsto rozdělíme na třetiny a z každé části vyválíme plát o rozměrech nádoby, ve které následně hodláme pokrm zapékat. Nádobu vymažeme tukem a na dno položíme plát těsta.

Špenát necháme rozmrznout, promícháme ho se zakysanou smetanou, ochutíme muškátovým květem a utřeným česnekem a osolíme. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle, šunku nakrájíme na kostičky a ořechy nahrubo nasekáme.

Na plát těsta v zapékací nádobě nalijeme polovinu špenátu, nasypeme polovinu šunky a vlašských ořechů, opepříme a zakryjeme třetinou strouhaného sýra.

Poté na směs položíme druhý plát těsta a opakujeme postup z předchozího odstavce, nakonec vše zakryjeme třetím plátem těsta a posypeme poslední třetinou sýra.

Pečeme při teplotě cca 180°C asi půl hodiny. Naporcujeme, přeneseme na talíře a spapáme. :-)

Dobrou chuť.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Hurá, díky, to zní dobře! Manžel je "špenátovej", tak ho o víkendu potěším :)

Anonymní řekl(a)...

Jsem poctěna. Dej vědět, jak vám chutnalo!